Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden sanayi sektörüne alternatif projeler

"Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı ve Yarışması” 5 Mayıs Cuma günü Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi İş ve Ticaret Merkezi Alanı’nda gerçekleştirildi. Eskişehir Sanayi Odası ve Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM-TTO) iş birliğiyle Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencilerinin projelerini sergilemek ve sektörle buluşturmak amacıyla 2008 yılından bu yana düzenlenmekte olan etkinliğin bu yıl 10’uncusu düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı ve Yarışması kapsamında 283 öğrencinin hazırladığı 141 proje sergiye sunuldu ve uzman isimlerin yer aldığı jüriler tarafından değerlendirildi. Fuara; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Ferdi Gerçel ve Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir’in yanı sıra dekan yardımcıları, öğretim elemanları ve sektör temsilcileri katıldı.

"Bu tür projeleri şehrin dinamikleri adına faydalı buluyorum"

Açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Mühendislik Fakültesi ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa başlattıkları bu çalışmanın diğer fakültelere de örnek olduğunu söyledi. Sadece Mühendislik Fakültesi’nin değil üniversitenin tüm fakültelerinin ve birimlerinin bu tür etkinlikleri gerçekleştirmelerini istediklerini ifade eden Prof. Dr. Gündoğan, bu sayede hem öğrencilerin hem de hocaların sektörle daha yakından tanışma, birlikte olma ve sektörün taleplerini yerine getirmede önemli bir avantaja sahip olacaklarını vurguladı.

Rektör Gündoğan ayrıca, “Bu tür projeleri şehrin dinamikleri adına faydalı buluyorum. Şehir ve üniversitelerin iş birliği yapmasının, sektörün üniversiteler içerisinde yer almasının ve üniversitelerin sektörle birlikte olmasının şehrin ve ülkemizin gelişip kalkınmasında önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.” dedi. Projede emeği geçen öğrencilere ve projenin danışman hocalarına teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Gündoğan, sektörle buluşma noktasında hiçbir sıkıntı çekmedikleri belirterek Sanayi ve Ticaret Odaları’na da teşekkür etti.

"Sanayi ve üniversite ilişkisinin geliştiğini görmek mutluluk verici"

Projede yer alan çalışmalar sayesinde sanayi ve üniversite ilişkisinin geliştiğini görmekten dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir, bu iş birliklerinin sanayinin gelişiminde büyük rol oynadığını vurguladı. Firmaların günümüz kapasitelerini ve çalışma yöntemlerini değerlendiren Özaydemir, günümüz sanayisinin ihtiyaç duyduğu planlamalara değindi. Eskişehir’de sanayi ile yapılan iş birliklerinin samimi ve sıcak bir şekilde geliştiğine dile getiren Savaş Özaydemir, bunun örneklerinin diğer şehirlere oranla Eskişehir’de daha çok olduğunun ve ülke içerisinde Eskişehir’in farklı bir şehir olarak öne çıktığının altını çizdi.

"Proje fuarına verilen bu destek aynı zamanda geleceğe yatırımın bir parçasıdır"

Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Ferdi Gerçel, Anadolu Üniversitesi ve Sanayi Odası’nın iş birliğiyle geleneksel hâle gelen ve öğrencilerin öğretim elemanlarıyla birlikte hazırladıkları projeleri paylaşacakları 10’uncu proje fuarını gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. “Üniversiteler eğitim, araştırma ve topluma hizmet görevleri olan ilim yuvalarıdır. Bizler öğrencilerimizin eğitim öğretim yaşamları süresince edindikleri bilgileri sentezleyerek; araştırılma, geliştirme ve topluma hizmet boyutuna taşınabilmesi için çaba sarf etmekteyiz.” diyen Prof. Dr. Gerçel, proje fuarının öğrencilerin gayretli çalışmalarının ve öğretim üyelerinin değerli yol göstericiliğinin bir ürünü olduğunu ifade etti. Dünyada ve ülkemizde bilginin öneminin ve gücünün her geçen gün artmakta olduğuna dikkat çeken Gerçel, sanayi iş birliği ile yapılan projeler ve alınan patentlerden mutlu olduklarını da sözlerine ekledi. Prof. Dr. Hasan Ferdi Gerçel,  “Proje fuarına verilen bu destek aynı zamanda geleceğe yatırımın bir parçasıdır. Yatırımların meyvelerini ilerleyen günlerde görmeyi umut ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Öğrenciler için iş hayatına ilk adım

Fakülte Temsilcisi ve Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Fadime Gökkütük ise projeye katılan tüm öğrenciler adına konuşma yaptı. “Bu fuar sayesinde dört yıllık emeklerimizin sonuçlarını sizlerle paylaşacağız ve bu bizim iş hayatına atılan ilk adımımız olacaktır. Böyle bir ortamda çalışmalarımızı doğrudan anlatabileceğimiz, bugüne kadar öğrendiklerimizi aktarabileceğimiz bir etkinliğe dâhil olabildiğimiz için şanslıyız.” diyen Gökkütük, gördükleri eğitim ve yaptıkları projeler ile sanayinin ihtiyaç duyduğu yenilik ve araştırma faaliyetlerini sunma fırsatını yakalamalarının kendileri için büyük bir ayrıcalık olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Anadolu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir’e hediye takdim etti. Tüm gün süren fuarda, katılımcı jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda dereceye giren projeler için gün sonunda sertifika töreni düzenlendi.

FOTOĞRAFLAR